ריח רע בכלבים
כלבים ידועים ביכולתם להפיץ ריחות לא ממש נעימים. העניין הוא למעשה להבדיל בין ריחות רגילים לכאלו שמצביעים על בעיה.
ריח רע יכול לנבוע מכמה אזורים בגוף הכלב:
- ריח פה רע – מעיד על בעיית שיניים/ חניכיים, מערכת עיכול, מערכת נשימה ובעיות סיסטמיות כגון סכרת, כליות ועוד.
- אזור פי הטבעת – מעיד על בעיות במערכת העיכול או על קיומם של שקים אנליים.
- אזור איבר במין – בעיקר בנקבות יכול להעיד על בעיות שקשורות במערכת המין כגון דלקת נרתיק או בעיות בדרכי השתן, לדוגמא טפטוף שתן.
- פרווה/עור – מחלות עור יכולות להוות גורם לריח רע מאוד.
למעשה, חשוב להבין שריחות רעים בד"כ הם תוצאה של חיידקים או גורמים מזהמים אחרים שמצטברים במקום מסוים ויוצרים ריח רע.
ריח רע מהפה
ריח רע מהפה יכול להעיד על בעיות במערכת העיכול או במערכת הנשימה, אבל למעשה ברוב המקרים אנו נתקלים בריח רע מהפה כתוצאה מבעיות בחלל הפה כגון אבן שן או מחלת חניכיים.
אבן שן ,כמו בבני אדם ,היא תוצאה של יצירת פלאק (רובד חיידקים) על השן. כאשר האבן נמצאת בין השן לחניכיים עלולה להיגרם דלקת חניכיים וכתוצאה מכך עלול אף להיגרם ריקבון של שיניים. ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט על מנת לשמור על שיני הכלב נקיות:
- צחצוח שיניים – המלצה זאת לא הגיונית עבור חלק מהכלבים, אבל ישנם כלבים שניתן לצחצח את שיניהם באופן קבוע, ואף קיימות משחות שיניים ייעודיות לכלבים.
- שימוש בעצמות דנטליות – ישנם צעצועים וחטיפים לכלבים שהחיכוך שלהם עם השן מסייע להורדת חלק מאבן השן.
- עצמות בקר – עצמות של בקר הן קשות וכך שוב, החיכוך של העצם עם השן יכול לעזור במניעה של היווצרות אבן שן.
כל האמצעים הללו אינם יעילים במיוחד בשלב שבו הצטברה כבר כמות גדולה של אבן שן, ומסייעים בעיקר למניעה. לאחר שהצטברה אבן שן, האמצעי היעיל ביותר להורדתה הוא ניקוי שיניים בהרדמה מלאה המהווה טיפול שניים מלא וכולל הורדת כל האבן גם מהכיסים שבהן השיניים "יושבות".
גורמים נוספים שיכולים ליצור ריח רע בחלל הפה הנם כיבים/פצעים בחלל הפה. הגורמים לפצעים אילו כוללים זיהומים ויראליים, זיהומים חיידקיים, מחלה סיסטמית כמו כשל כליות או אפילו חתך פשוט. על גבי הפצע נוצר זיהום החיידקי משני המזהם את הפצע וגורם לריח רע.
אזור פי הטבעת
אזור פי הטבעת מטבעו אינו אזור בעל ריח טוב במיוחד, אך לעיתים אנו נתקלים בריח רע באופן מיוחד באזור שיכול לנבוע ממספר סיבות עיקריות:
- שלשול – בעיקר שלשול שנמרח על הפרווה, ישנם לא מעט כלבים שאזור פי הטבעת שלהם מלא בפרווה ארוכה וצואה יכולה להימרח עליו.
- שקים אנליים מזוהמים – לכלבים יש שני שקים משני צדי פי הטבעת –שקים מכילים חומרי ריח, ואמורים להתרוקן כאשר צואה עוברת במעי, סוחטת את השקים ומורחת את תכנם על הצואה. לפעולה זאת יש חשיבות בתקשורת בין הכלבים היות שהריח הוא מעין תעודת זהות של הכלב עבור כלבים אחרים. לעיתים, השקים מזדהמים והריח שהם מפיצים רע מהרגיל.
אזור מערכת המין והשתן
באזור זה, נקבות סובלות מבעיית ריח רע כאשר הגורמים העיקריים הם:
- דלקות רחם, נרתיק, או כל חלק אחר של מערכת המין, כמובן שנקבות מעוקרות סובלות פחות מבעיות אלו.
- דלקות בדרכי השתן או שאריות שתן שנשארו על הפרווה.
אזור העור והפרווה
לכלבים יש נטייה התנהגותית להימרח על צואה או פגרים על מנת להסוות את ריח הגוף שלהם, ולעיתים זאת הסיבה לריח הרע. עם זאת, במרבית המקרים ריח רע מהעור נובע מבעיית עור כגון דלקת שגרמה לפציעה של העור, ואז ישנה התרבות חיידקים באזור ונוצר זיהום הגורם לריח רע. לכן, לעיתים הפתרון לבעיות אילו הוא שילוב של טיפול באנטיביוטיקה לזיהום המשני, וטיפול בתרופות נוספות על פי הצורך לבעיה המקורית שגרמה לפצע (ניתן לקרוא את המאמר המצורף על hot spot)
בנוסף, לכלבים יש נטייה לפתח דלקות בתעלת האוזן החיצונית. לדלקות אלו ריח אופייני, בעיקר בגלל שבמקרים רבים הזיהום נגרם כתוצאה משמרים הנקראים "מלסציה", ולהם ריח חמצמץ.
לסיכום, ריח רע יכול לנבוע ממערכות גוף שונות. חשוב לעשות את ההבדלה בין ריח כלבי וריח חריג ולטפל בהתאם.