ברוכים הבאים למרפאה הוטרינרית

השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם

    מחלת אדיסון – היפואדרנוקוטיקואיזם

    מחלת אדיסון היא מחלה שבה נגרם מחסור בגלוקוקורטיקוסטרואידים ומינרלוקורטיקואידים המיוצרים מבלוטת יותרת הכליה (בלוטת האדרנל). תפקידם של גלוקוקורטיקוסטרואידים מתפרש על פני מספר רב של מערכות ויש להם תפקידים בוויסות משק הסוכר, השומנים והחלבונים בדם וברקמות. כמו כן יש להם תפקיד בפעולת מנגנון ה"סטרס" בגוף. מינרלוקורטיקודים אחראיים על ויסות של מלחים בגוף כגון נתרן ואשלגן. המחלה נדירה באופן יחסי, אבל דורשת טיפול כרוני ובמקרים מסוימים מובילה ל"משבר אדיסוני", שהוא מצב מסכן חיים.

    מדוע בלוטת אדרנל מפסיקה לייצר סטרואידים?

    כמו מחלות מטבוליות רבות, הסיבות לחוסר או עודף ייצור של הורמונים מגוונות: הדבר יכול להיגרם כתוצאה מכשל של הבלוטה המייצרת – במקרה זה האדרנל – בגלל מחלות אוטואימוניות (תקיפה של מערכת החיסון את הבלוטה), גידול, זיהום ועוד.

    סיבה נוספת יכולה להיות קשורה למנגנון השליטה על הבלוטה, לדוגמא חוסר ייצור של ACTH שהוא ההורמון בבלוטת יותרת המח אשר נותן את ההוראה לבלוטת האדרנל לייצר הורמונים, או אפילו בעיה בייצור של CRH שהוא ההורמון שנותן הוראה לבלוטת יותרת המח לייצר ACTH.

    התוצאה בסופו של דבר היא אותה התוצאה והסימנים הקליניים זהים.

    סימנים קליניים

    • חוסר תיאבון.
    • שלשולים – לעיתים דמיים.
    • הקאות.
    • חולשה.
    • דיכאון.
    • התייבשות.
    • דופק איטי וחלש.
    • מתן שתן לעיתים תכופות.
    • איבוד שיער.
    • בטן כאובה.

    אבחון

    ברגע שעולה חשד כי מדובר במחלת אדיסון, האבחון אינו מסובך. הבעיה היא שהסימנים יכולים להתאים למספר לא קטן של מחלות. במידה והכלב מגיע עם התמוטטות (משבר אדיסוני), יש לייצבו תחילה ואז רק לחשוב על בדיקות ספציפיות.

    ספירת דם תראה לעיתים אנמיה, ספירה גבוהה של אאוזינופילים ולימפוציטים (סוג של תאי דם לבנים). בפאנל ביוכימי תיצפנה רמות קריאטנין גבוהות ורמות אנזימי כבד גבוהות מעט.

    אלקטרוליטים – מאזן המלחים בדם יהיה מאוד לא תקין – זו אחת הבדיקות האמינות יותר על מנת לאשש חשד במחלת אדיסון, רמות הנתרן תהיינה נמוכות ורמות האשלגן גבוהות.

    בדיקות מתקדמות

    אולטרסאונד – יכול להדגים בלוטות אדרנל קטנות מהרגיל או גידול בבלוטה.

    הבדיקה העיקרית לאבחון היא ACTH stimulation test, זוהי בדיקה שבה נלקח דם לבדיקה של קורטיזול לפני ואחרי הזרקה של ACTH. במקרה בו מדובר במחלת אדיסון, לא תהיה עלייה משמעותית ברמות קורטיזול אחרי ההזרקה.

    טיפול

    הטיפול במחלת אדיסון מתחלק לשניים:

    1. בעת משבר אדיסוני – במידה והחיה בהתמוטטות, המצב מסכן חיים ומחייב אשפוז דחוף ומתן של נוזלים וסטרואידים באופן מיידי.
    2. הטיפול היומיומי – למעשה הטיפול מחליף את ההורמון החסר, כאשר התרופה הנפוצה ביותר היא פלורינף. כמו בכל מחלה כרונית, הווטרינר צריך להתאים את המינון למצב הכלב ויש לעשות בדיקות עוקבות על מנת לראות שהכלב מקבל את המינון הנכון לאורך תקופת הטיפול. במקרה זה לרוב בדיקות המעקב נעשות על ידי בדיקת האלקטרוליטים ובמידה והם מאוזנים הדבר מעיד על כך שהכלב מקבל את המינון הנכון עבורו. נהוג לבדוק פעמיים-שלוש בשנה רמות אלקטרוליטים לצורך מעקב.

    תרופה נוספת שניתן לתת ואינה זמינה כמעט בארץ הקודש היא DOCP שהוא הורמון שניתן לתת לטווח ארוך ולמעשה היא טיפול מועדף, אך לצערנו לא זמין כרגע.

    מחפשים רופא לחיית המחמד שלכם?

    השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם

      עוד בנושא

      שיווק לעסקים במדיה שיווק לעסקים במדיה
      Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support