ברוכים הבאים למרפאה הוטרינרית

השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם

    אוושה לבבית בכלבים

    MR – mitral regurgitation

    לעומת בני אדם, כלבים אינם סובלים מאוטם שריר הלב (התקף לב), לעומת זאת הם סובלים לא מעט מאוושות בלב חלקן מולדות וחלקן נרכשות.

    הלב של הכלבים בדומה ללב של בני אדם מורכב משתי עליות ושני חדרים ומכיל 4 מסתמים. שניים בין העליות לחדרים ושניים ביציאה מהחדרים אל העורקים הגדולים.

    אוושה היא למעשה רעש. רעש שאנחנו יכולים לשמוע בסטטוסקופ. האוושה נוצרת כתוצאה מזרימה מערבולתית באחד מחללים הלב. ניתן לחשוב על הזרימה בנהר, כאשר הוא זורם באופן חלק הרעש שהוא עושה הוא חלש אבל כאשר הוא זורם על סלעים ויוצר מערבולות יש רעש חזק.

    האוושות בלב הן רבות ובמאמר זה אספר רק על סוג אוושה אחת שנוצרת כתוצאה מדליפה של המסתם שבין עליה שמאל לחדר שמאל. הוא המסתם המיטראלי.

    בערך 10% מהכלבים מפתחים מחלת לב במהלך חייהם ומתוכם 80% יסבלו מאי ספיקה שך המסתם המיטראלי.

    מה תפקידו של המסתם המיטראלי?

    דם עשיר בחמצן חוזר ללב מהריאות ונכנס לעלייה שמאל, העלייה מתכווצת המסתם המיטראלי נפתח והדם נשפך לתוך חדר שמאל. חדר שמאל מתכווץ ומזרים דם בכוח רב אל שאר הגוף. תפקידו של המסתם המיטראלי ,במצב נורמאלי, הוא להסגר ומנוע חזרה של דם אל העלייה ברגע של כיווץ החדר כך שהדם יזרום רק לתוך אבי העורקים ולא אחורה.

    ממה נוצרת האוושה?

    כאשר המסתם המיטראלי לא נסגר כראוי, הדם שחוזר לעלייה בלחץ גבוה יוצר זרימה מערבולתית והיא כאמור יוצרת רעש.

    אי סגירה של המסתם יכולה לנבוע ממספר סיבות אך העיקרית ביניהם היא פשוט שחיקה.

    סימנים קליניים

    הסימן הראשון יכול להתגלות במהלך בדיקה שגרתית של הכלב והוא כמובן האוושה. לא כל אוושה היא סיבה לדאגה אך חשוב לעקוב אחרי המשך התפתחות הסימנים ולהיות מודע לקיומה בבדיקות הבאות.

    • שיעול – בדרך כלל זאת הסיבה העיקרית שהבעלים מתלוננים אליה. השיעול נגרם כתוצאה מהגדלה של עלייה שמאל ולחץ על הברונכוס (פיצול של קנה הנשימה). העלייה גדלה בעקבות הלחץ הגבוה יותר שיש בתוכה כתוצאה וחזרה של דם אחורה.
    • ירידה בפעילות – כלב שמתחיל להתעייף יותר מהר מהרגלו בהחלט יכול להעיד על בעיית לב.
    • קשיי נשימה – מצב זה נגרם לרוב על ידי בצקת ריאות שנגרמת על ידי כשל לב.

    כשל לב שמאלי ובצקת ריאות

    בעלייה שמאל, לחץ הדם הוא לחץ נמוך ביותר לעומת זאת בחדר שמאל הלחץ הוא גובה ביותר (בזמן כיווץ). כשל של המסתם המיטראלי גורם לזרימה של דם לתוך העליה השמאלית ובכך מעלה את הלחץ בתוכה.

    עליה של לחץ ונפח בתוך העלייה השמאלית גורם ללב לעבוד יותר קשה בהזרמת הדם קדימה כל עוד הלב מצליח להזרים את מרבית הדם קדימה לגוף הכל נראה תקין. בשלב מסויים, הלב כבר לא מצליח להזרים את הדם קדימה ואז מצטבר דם בעלייה ובוורידי הריאה המובילים דם מהריאות. כאשר הלחץ הגבוהה הנ"ל מגיע לנימים בריאות, מתחילים לזלוג נוזלים לריאות ולמעשה יוצרים בצקת ריאות.

    בצקת ריאות היא מצב מסכן חיים וללא טיפול בעל החיים למעשה יטבע כאשר הריאות שלו יתמלאו בנוזלים.

    אבחון

    האבחון נעשה על ידי הקשבה ללב וצילום בית חזה. בצילום, ניתן לראות בצקת ריאות בנוסך להגדלה של הלב. הקנה מורם כלפי מעלה וגם במדידה הלב גדול מהנורמאלי.

    לאחר האבחון הראשוני, מומלץ לעשות אקו לב אל מנת להבין את חומרת הבעיה ולהתאים טיפול מדויק.

    טיפול

    לרוב, הטיפול הוא תרופתי ומשלב שני עקרונות האחד למנוע בצקת ריאות והשני לתת ללב אפשרות להזרים דם באופן שיספק את הרקמות. את העקרנות האילו אנו משיגים על ידי תרופות שמחזקות את פעימת הלב, מרחיבות כלי דם על מנת להוריד את הלחץ בהם וחומרים משתנים אשר עוזרים לגוף להיפטר מעודף הנוזלים.

    ישנם עוד טיפולים רבים והטיפול בבעיות לב כמו בבני אדם הוא מורכב.

    מחפשים רופא לחיית המחמד שלכם?

    השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם

      עוד בנושא

      שיווק לעסקים במדיה שיווק לעסקים במדיה
      Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support